Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
Do 11 mei 2023
09.30-16.20
Carlton President
Floraweg 25
3542 DX Utrecht
Tarieven
- Regulier tarief
- € 399
- Abonnee tarief
- € 359
Over dit congres
Traumatische gebeurtenissen spelen een belangrijke rol in verschillende stoornissen. Er zijn verschillende goed werkende effectieve verwerkingstechnieken bij trauma. Je raakt als behandelaar hierdoor soms in vertwijfeling welke verwerkingstechnieken je nu wel of juist niet in een situatie toepast.
Effectieve verwerkingstechnieken
Tijdens het congres Behandeling van trauma zetten we de evidence based en klinisch algemeen aanvaarde en veel gebruikte behandeltechnieken op een rij. Ook worden de indicatiegebieden van de verschillende technieken en hun voor- en nadelen besproken, zodat je een meer beredeneerde keuze voor een techniek kan maken bij de behandeling van trauma.
Deze dag:
- Ontdek je wat de rol is van het zenuwstelsel in relatie tot trauma
- Leer je een traumabehandeling opzetten: voorwaarden, fasering en welke technieken
- Leer je hoe je als therapeut overeind blijft (therapeutische relatie plus zelfzorg)
- Krijg je inzicht in de schematherapeutische behandeling van DIS
- Maak je kennis met de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS
- Leer je omgaan met uitdagende situaties in de toepassing van imaginaire rescripting
- Krijg je inzicht in de samenhang van (vroegkinderlijk) trauma en ontwikkeling disfunctioneel zelfbeeld
Praktijk gericht congres
Het congres is op de praktijk gericht. Je gaat in de sessies aan de slag met praktische oefeningen. Je krijgt nieuwe inzichten op het thema behandeling van trauma om jouw hulpverlening verder te professionaliseren. In één dag ontvang je de meest actuele kennis uit de wetenschap en de praktijk rondom de behandeling van trauma.
Praktisch
Voor wie?
Het congres is ontwikkeld voor GZ-psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, praktijkondersteuners GGZ en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.
Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd door:
- FGzPt (5 punten)
- VGCt (5 punten)
- NIP K&J / NVO:
- categorie herregistratie (5,5 punt)
- categorie opleiding – behandeling (2 punten)
- categorie opleiding – diagnostiek (0.5 punt)
Accreditatie wordt aangevraagd bij: SKJ, Vereniging EMDR Nederland.
Vul jouw relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen. We kunnen helaas niet garanderen dat aangevraagde accreditatiepunten worden toegekend.
Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? E-mail dan jouw verzoek naar henriette.boven@bsl.nl. Wij zullen bij relevante aanvragen én meerdere aanvragen het verzoek in overweging nemen.
Programma
De impact van trauma kan ingrijpend en heel divers zijn, voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Trauma wordt vaak ‘aan den lijve’ ondervonden, en de impact wordt (al dan niet bewust) op een lichamelijke manier ervaren en beleefd. In deze lezing wordt ingegaan op de biologie van trauma, wat de rol van ons zenuwstelsel heeft op trauma. Het laat zien hoe de polyvagaal theorie ons kan helpen (nog) beter signalen van het lichaam bij getraumatiseerde mensen te zien en zo beter te behandelen.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- De rol van het zenuwstelsel in relatie tot trauma
- Basiskennis met betrekking tot polyvagaal theorie
- Hoe je als hulpverlener traumasensitief kunt werken
In deze lezing wordt besproken wat de voorwaarden zijn om over te gaan tot traumabehandeling, hoe je dat inbedt in een al bestaande behandeling, of je een fasering toepast en wanneer je welke technieken inzet. Ook staan we stil bij de samenhang tussen de lichamelijke aspecten van trauma en de (cognitieve) verwerkingstechnieken.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Inzicht in de opzet van een traumabehandeling
- Fasering en stappen in een traumabehandeling
- Welke verwerkingstechnieken je wanneer inzet
- De wisselwerking tussen lichamelijke aspecten en cognitieve verwerkingstechnieken
Recent zijn verschillende methoden ontwikkeld voor het bevorderen van (zelf-)compassie: Compassion Focussed Therapy (CFT, Paul Gilbert), Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL, Erik van den brink en Frits Koster), en Mindful Self Compassion (MSC, Kristin Neff en Christopher Germer).
Zelfcompassie is het vermogen jezelf te benaderen als iemand waar je van houdt: jezelf kunnen steunen, opvangen, en troosten wanneer je het moeilijk hebt. Dit is (juist) ook voor therapeuten een belangrijke vaardigheid. Er zijn inmiddels meer dan 85 RCT’s naar de effecten van dergelijke programma’s gedaan: Er werden onder andere effecten gevonden op welzijn, stressmaten en op secundaire traumatisering (Neff e.a., 2020).
In deze plenaire lezing wordt een korte inleiding gegeven over (zelf-)compassie, en worden 2 oefeningen gedaan.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Je hebt een beter idee van wat zelfcompassie is en wat je er aan kunt hebben
- Je weet of je je er verder in wil verdiepen
- Je hebt een tweetal oefeningen geleerd die je meteen kan gebruiken, om jezelf compassie te geven
Je hebt keuze uit de sessies:
- 1.1 Behandelen van trauma en disfunctioneel zelfbeeld
- 1.2 Imaginaire rescripting
Je hebt keuze uit de sessies:
- 2.5 Kennismaking met de Beknopte Eclectische Psychotherapie PTSS (BEPP)
- 2.6 Lichaamsbewust zijn bij trauma, wanneer doe je wat
Sessies
In deze sessie staan we stil bij (vroegkinderlijke) traumatisering en hoe dit samenhangt met de ontwikkeling van een disfunctioneel zelfbeeld. We bespreken op welk moment in een behandeling zelfbeeldproblematiek bij getraumatiseerde cliënten behandeld kan worden. We staan stil bij verschillende behandelmethoden. We sluiten af met een korte krachtige oefening om een disfunctioneel zelfbeeld te verbeteren. betrokkenen.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Inzicht in samenhang (vroegkinderlijk) trauma en ontwikkeling disfunctioneel zelfbeeld
- Overzicht van de verschillende behandelmethoden
- Ervaring met het toepassen van een korte krachtige oefening om het disfunctionele zelfbeeld te bewerken
Imaginaire rescripting is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van de kracht van de verbeelding. Tijdens het visualiseren van een traumatische gebeurtenis wordt het beeld of het verloop van de traumatische gebeurtenissen veranderd waarmee corrigerende emotionele ervaringen worden gecreëerd die de trauma gerelateerde klachten verminderen (Morina et al, 2017). In deze sessie leer je hoe Imaginaire Rescripting wordt toegepast. Door de demonstraties en praktische oefeningen heeft deze sessie een levendig karakter. In die demonstraties zal aandacht gegeven worden aan uitdagende situaties die u in de praktijk tegen kunt komen, zoals cliënten die hun ogen niet durven te sluiten of zich niet voor kunnen stellen dat het verloop van de gevisualiseerde gebeurtenissen veranderd kan worden.
Na het bijwonen van deze sessie:
- Heb je een beter begrip wat imaginaire rescripting inhoudt
- Heb je enige ervaring opgedaan hoe je deze techniek kunt toepassen in je klinische praktijk
- Heb je praktische tips hoe om te gaan met uitdagende situaties in de toepassing van imaginaire rescripting
BEPP is als behandelmethode opgenomen in Zorgstandaard Psychotrauma en stressorgerelateerde stoornissen. Graag laten we je kennismaken met de BEPP en met de verschillende onderdelen ervan. Via een rollenspel krijgen jullie te zien hoe imaginaire exposure wordt toegepast via de BEPP en waarin deze verschilt van andere vormen van exposure. Veel patiënten met PTSS hebben levensvragen, in de fase van de betekenisverlening wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Het mooie aan BEPP is dat de patiënt een actieve rol heeft in de behandeling door het meenemen van een voorwerp dat de herinnering ophaalt, het schrijven van brieven en het afscheidsritueel.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je hebt kennis gemaakt op een praktische manier met een voor jou nieuwe vorm van traumabehandeling en hebben we je net zo enthousiast gemaakt als we zelf zijn
- Overzicht van de verschillende behandelonderdelen van de BEPP
- Je weet hoe je deze vorm van imaginaire rescripting toegepast wordt
In Sensorimotor Psychotherapy® (SP), een lichaamsgerichte gesprekstherapie, staat het lichaam centraal. Juist cliënten die een (of meerdere) traumatische ervaring(en) hebben meegemaakt, ervaren naast beelden en gedachten ook vaak lichamelijke reacties. Traumatische lichaamsherinneringen kunnen in het hier en nu erg naar zijn.
Vanuit de lens van Sensorimotor Psychotherapie volgen we de weg die het lichaam wijst om zo te komen tot fysieke hulpbronnen voor regulatie en tot integratie van traumatische ervaringen. SP kiest daarvoor als aanknopingspunt fysieke activatie en patronen die het lichaam in het hier en nu laat zien.
Allereerst wordt er gewerkt aan het uitbouwen van fysieke hulpbronnen voordat gestart wordt met verwerken van trauma. Bij dat laatste wordt gewerkt met de fysieke (overlevings)reacties die in de traumatische situatie nodig waren om te overleven, maar niet afgerond konden worden.
In onderlinge afstemming zoeken therapeut en cliënt samen naar de ‘Act of Triumph’ en wordt zo het trauma doorgewerkt en alsnog geïntegreerd op alle niveaus van het brein; fysiek, emotioneel en cognitief. Zo vormt in de behandeling het lichaam weliswaar de start, maar is er evenzo aandacht voor emoties en woorden die nodig zijn om zo nieuwe, geïntegreerde ervaringen blijvend te verankeren.
In deze sessie is kort aandacht voor de theoretische achtergrond van SP om vervolgens aan de hand van casuïstiek, voorbeelden en kleine oefeningen samen te ervaren hoe we lichaamsbewustzijn kunnen vergroten om zo de stap naar traumaverwerking via Sensorimotor Psychotherapy® te kunnen maken.